Zwarte Piet in de Social Media

Zwarte pietZwarte Piet was de afgelopen weken een belangrijk punt van discussie. Vele Nederlanders wilden hun traditie verdedigen tegen de VN en de tegenstanders van de, volgens hen, racistische zwarte Piet. De VN en sommige tegenstanders zagen afschaffing van zwarte Piet als de beste oplossing.

Een groot deel van Nederland was het hier niet mee eens. Dit geldt ook voor Bas Vreugde en daarom nam hij het initiatief om de Pietitie op te zetten. De Pietitie werd een ontzettend groot succes. Meer dan 2 miljoen Nederlanders deelden hun frustraties en emoties over een mogelijke afschaffing van Zwarte Piet, door de Pietitie pagina op Facebook te liken of door de Pietitie te ondertekenen. Het werd de snelst groeiende Facebook pagina in Nederland ooit.

Fan, Zhao, Chen en Xu deden eerder dit jaar onderzoek naar negatieve emoties zoals boosheid, verdriet en triestheid en de gevolgen hiervan op de berichten in Social Media. De uitkomst van hun onderzoek hebben voor verschillende interessante uitkomsten gezorgd. Allereerst blijkt dat personen met veel onderling contact op social media, vaak ook dezelfde soort emoties met elkaar delen. Daarnaast blijkt dat boosheid zich snel en wijder verspreidt dan positieve emoties. De populariteit van de Pietitie bevestigt dit.

Organisaties kunnen uit de Pietitie dus een belangrijke les leren. Een negatief bericht over een organisatie zal sneller worden geplaatst en verspreidt dan een positief bericht. Dit maakt het voor organisaties erg belangrijk snel te reageren op negatieve berichten. Protocollen en direct handelen zonder eerst toestemming te vragen zijn dan ook vereisten om de schade te beperken.

Bronnen:
Marketingfacts
Dutchcowboys

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s